Image
Image

Onze school grenst aan het Altenapark en is omgeven met weilanden. Dit geeft ons de mogelijkheid om wat kleinvee te houden.

Zo hebben we momenteel geitjes, schaapjes, kippen, konijnen, cavia's, hangbuikzwijntjes en een varken. Ze hebben allemaal een leuke stal en veel ruimte om te lopen en te grazen.

Via een beurtrolsysteem krijgen de leerlingen de kans om onze dieren te verzorgen. Op deze manier worden ze nauw betrokken bij de kinderboerderij.

Kijk snel verder door naar de foto's.
Hier kan je ook wat meer info vinden over de diertjes en hun verzorging.

Veel kijkplezier!

Juf Martine en meester Kris

Team kinderboerderij

Image

Onze dieren

Ouessant schapen

 
Het Bretons dwergschaap (of ouessant) is het kleinste schapenras ter wereld. Hij is vrij zeldzaam, wereldwijd zijn er slechts enkele duizenden, voornamelijk in Frankrijk, België en Nederland.

Ouessant-schaapjes zijn mooi om te zien, de mannetjes hebben prachtige, indrukwekkende hoorns. De dieren zijn er in drie kleuren: zwart, bruin en wit. De bronst is in het najaar (september-oktober), in het voorjaar (februari-maart) worden de lammetjes geboren. De lammetjes komen vrijwel altijd zonder hulp ter wereld, geboorteproblemen zijn een zeldzaamheid. Elke ooi werpt een lam, bij hoge uitzondering een tweeling. De lammeren zijn zeer vitaal en de ooien zijn goede moeders.

Het Ouessant-schaap is klein, staat hoog op de poten en is van opzij gezien rechthoekig gebouwd. Volwassen Ouessant-schapen hebben een schofthoogte van 43-50 cm en wegen hooguit twintig kilo. De kop is van voren gezien driehoekig, met heldere, nieuwsgierige ogen en een levendige blik. De wol is lang met een zeer dichte onderwol. De vacht weegt 1 tot 2 kilo, zo'n 10 procent van het lichaamsgewicht, en daarmee heeft het Ouessant-schaap de hoogste wolopbrengst van alle Europese schapenrassen. Ouessantschaapjes vragen weinig verzorging, ze hebben voldoende aan een stukje grasland en een eenvoudig onderkomen met daarbij wat hooi en water. Enkele keren per jaar de schaapjes ontwormen en een keer per jaar scheren en dan meteen de hoefjes wat bijwerken.

Konijnen

Al een tijdje huppelde er een wit dwergkonijntje in de weide van onze kinderboerderij.  Hoe het daar terecht is gekomen, dat weten we niet.  Ontsnapt?  Achtergelaten?

Het voelde zich wel goed zo vrij in de natuur en kon goed zijn plan trekken.  We konden het dan ook niet vangen. Maar de lange en koude winter zorgde ervoor dat het diertje ziek werd.  Zo ziek dat het niet meer wegliep en het voor verzorging naar de dierenarts moest.  Ondertussen is het weer tip top in orde.  Maar om het de nodige verzorging te kunnen blijven geven, hebben we besloten om het een eigen hokje te geven in onze kinderboerderij.  

Ons adoptiekonijntje heeft van de leerlingen de naam Snow gekregen (het is dat ook een albino: spierwit en roze ogen)

Omdat het diertje daar zo alleen zat heeft het er nog een vriendje bijgekregen: Toto.

En voila: zo heeft onze kinderboerderij weeral een diersoort erbij: de konijntjes van Altena alias Snow en Toto!

Image

Dwerggeiten

Dwerggeiten zijn echte kuddedieren. Ze voelen zich gelukkiger met één of meerdere soortgenoot. 
In een kudde heerst er altijd een sociale rangorde. Er is altijd één geit de baas, dat is meestal de
oudste maar dat is niet beslist noodzakelijk. Ook al haal je de baas weg, er wordt opnieuw geknokt 
voor de opvolging. Het heeft dan ook geen enkele zin een bazig dier weg te doen, want ze wordt 
toch meteen weer opgevolgd. De meeste activiteit is in de zomer te verwachten en dan met name ’s
avonds. Dan springen en rennen ze het hele weiland door. In de winter zijn de geitjes meestal veel
rustiger. ‘s Avonds is het veel eerder donker en dan zoeken de geitjes al vroeg het stalletje op.

De schouderhoogte, ook wel schofthoogte genoemd, van een volwassen dwerggeit is 45 tot 55 cm, die
van een bok 50 tot 60 cm. Een dwerggeitje kan rond de 15 jaar oud worden, maar er zijn ook 
uitzonderingen.

Dwerggeiten zijn planteneters en behoren tot de herkauwers. Ze hebben net als de andere 
herkauwers vier magen. Drie voormagen : pens, netmaag en boekmaag. Ten slotte volgt de echte maag,
lebmaag genoemd. Ze eten in relatief korte tijd veel en gaan daarna op hun gemak herkauwen.

Image

Varkens

We hebben 2 minizwijntjes die verblijven in onze kinderboerderij. Het beertje (= mannetje) heet Knorretje en het zeugje (= vrouwtje) heet Spekje.

Het was de bedoeling dat deze 2 kleine vrienden gezelschap gingen houden bij onze Nero. Maar hij is momenteel niet uit op vriendjes in zijn hok en zit liever alleen. Misschien kunnen de minizwijntjes later nog bij hem, maar voorlopig zullen ze een eigen hok krijgen.

Hieronder kan je nog wat info vinden of het minizwijntje of Gottinger minivarken.

Het Gottinger minivarken is een klein blijvend varken, ze zijn heel slim en je kunt ze dus veel kunstjes leren. Je hebt ze in het zwart, roze en roze met zwarte vlekken. De beertjes (mannetjes) zijn wat constanter in hun gedrag dan de zeugen (vrouwtjes), de zeugen kunnen nog wel eens last van hun hormonen hebben. Je moet er wel aandacht aan besteden want dat eisen ze op.  Je kan ze binnen houden, ze zijn zindelijk te maken of in een hok met uitloop naar buiten. In de zomer is het verstandig om ze op een koele plek te houden met eventueel een bak met modder, want varkens hebben geen zweetklieren en als ze dan modder hebben om zich in af te koelen is dat natuurlijk heerlijk voor ze. Ze kunnen ook een droge schilferige huid krijgen maar om ze dan in te smeren met babyolie is voldoende om de huid weer in orde te krijgen. Ze mogen niet alles eten, zo heb je speciaal voer voor ze waar vitamine, mineralen en andere voedingswaarde in zitten wat ze nodig hebben. Zo mag je ze nooit chocolade geven want dat is giftig voor ze. Een snee brood, wortels, muesli, groente afval en heel belangrijk is vers water, als niet voldoende water krijgen kunnen ze een zoutvergiftiging krijgen. Verder zijn varkentjes heel slim, eerst komt de dolfijn en daarna komen de varkentjes op de lijst van de meest slimme dieren. Ze hebben ook vele soorten knorgeluiden, en als je ze onder hun kin of aan de zijkant van hun buik aait, vallen ze om en vinden het heerlijk als je ze dan onder hun buik kriebelt. Een maatje is aan te raden voor ze, want alleen is niet leuk, het kan een soortgenoot zijn maar het kan ook een konijn of een
geitje zijn. Ze zijn ook heel schoon, zo doen ze hun behoefte op een plek en hebben ze een vast ritme voor eten en slapen.
Kortom het zijn grappige en slimme beestjes.

Image

Kippen

Kippen kunnen uiteraard niet ontbreken op onze boederij.  Ze lopen vrij rond in de grote weide en zorgen elke dag voor verse eitjes.  

ICT thuis en op school

Kleuterschool

Altena Instituut - Vrije Kleuterschool
Edegemsesteenweg 116A
2550 Kontich

+32 (0)3 457 03 43

Lagere School

Altena Instituut - Vrije Lagere School
Antwerpsesteenweg 73
2550 Kontich

+32 (0)3 457 03 43